Beh o dušu 2019

20. marca 2019 by No more stigma2
71574457_557232694818301_7421262097993957376_o-1200x801.jpg

Beh o dušu 2019

Nultý ročník Behu o dušu bol spočiatku naozaj o dušu. Ráno sme sa všetci prebudili do chladného upršaného počasia a nechceli veriť, že predpovedaná katastrofa sa naozaj vyplní. Postavili sme stan, promptne zohnali ďalšie dva prístrešky a edukovali dobrovoľníkov, ako pomôcť pri registraćii, meraní časov a usmerňovaní na trati K poćtu úćastníkov sme boli skeptickí.   

Ukázalo sa, že o dušu ide zrejme väčšiemu počtu ľudí, ako sme si v tento sychravý deň mysleli. Na štart sa dostavilo približne 70 bežcov, na naše prekvapenie vysmiatych, dobre naladených a odhodlaných popasovať sa s blatom v lese. Najprv sa odštartovalo menšie kolečko “fun run” pre rodiny s deťmi /trasa 1 km/ okolo priehrady Sigord, deti sa tešili aktivite svojich rodičov, ktorí sa nechali vyhecovať súťaživosťou okolia, bežali tí najmenśí aj najstarší. A všetci z toho mali radosť. Neskôr sa odštartovala väčšia trasa /cca 6 km/, na trať vyštartovali najprv záchranári a dobrovoľníci na štvorkolkách, ktorí dávali pozor na bezpečnosť počas behu. V dave bežcov bolo cíti odhodlanie, niektorí šli na čas, iní pre zábavu, všetci však pre radosť duše. Behu sa zúčastnili psychiatri, psychológovia, ľudia s rôznymi duševnými problémami, v behu si boli všetci rovní a o to nám šlo. Búrať mýty a predsudky, ktoré stále vládnu v našej spoločnosti. Beh prebehol bez zranení. Účastníci sa následne hostili guľášikom, čajom, ovocím. Popoludní sme besedovali v stane na rôzne témy z oblasti duševného zdravia, účastníci kládli rôzne otázky, niektorí ľudia sa rozhovorili o vlastnom boji s psychickou poruchou a za to sme na nich nesmierne hrdí, veríme, že to pre nich nebolo ľahké hovoriť o častokrát tabuizovanej téme otvorene a v prvej osobe.

Deti sa tešili maľovaniu na tvár a neskôr možnosti zapojiť sa do vyhodnocovania tomboly. Koncert, ktorým sa mal deň uzatvárať, sme museli nakoniec zrušiť, no dobrému pocitu z krásneho dňa to neubralo. Každý účastník behu dostal štartovný balíček s turistickým hrnčekom, číslom, tričkom, odznakom a menším občerstvením. Súčasťou našej aktivity bola aj možnosť ľudí informovať sa o rôznych témach z oblasti duševného zdravia a obdržať informačné brožúry. Veríme, že sme touto aktivitou prispeli k zvýšeniu povedomia časti slovenskej populácie v otázke duševného zdravia a prispeli tak k socializácii a podpore aktívneho odpočinku našich pacientov. 

 

Ďakujeme Ministerstvu zdravotníctva SR, spoločnosti Lundbeck za možnosť tento náš pilotný projekt realizovať a samozrejme všetkým sponzorom, ktorí nás podporili a umožnili nám tak pripraviť krásnu tombolu.

Vidíme sa o rok na 1. ročníku Behu o dušu!

Ďakujeme za skvelú fotogalériu Róbert Galeštok

#nomorestigmaslovensko #cavargy #lodenicasigord #ministerstvozdravotnictvaSR #robertgalestokphotography #lundbeck #behodusu


2 comments

  • Avatar
    WordPress Commenter

    19. marca 2019 at 21:23

    Ahoj, toto je komentár.
    Pre správu, úpravu alebo mazanie komentárov si pozrite sekciu Komentáre na nástenke.
    Profilové obrázky komentujúcich sprostredkúva služba Gravatar.

    Reply

  • Avatar
    watch

    1. februára 2021 at 1:45

    Thanks a lot for the article. Really looking forward to read more. Fantastic. Faunie Stanislas Ambrose

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Realizované s finančnou podporou Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky – v rámci dotácie podpora duševného zdravia v Slovenskej republike pre rok 2018.

No More Stigma, n.o.

nomorestigmask@gmail.com
IČO: 51191181
DIČ: 2120884656

Copyright No More Stigma, n.o. All rights reserved.